top of page
תמונת הסופר/תאמיר נריה ציון

למה אני רואה את זה? מפוצצים את בועת הפילטר

אם נדמה לכם לעתים, בזמן שאתם גולשים בפייסבוק, ביוטיוב או סתם בחיפוש אקראי בגוגל, שאתם מקבלים את אותם תכנים, מאותם אנשים וגופים, אתם כלל לא טועים!


לפני מספר שנים, #אלי_פריסייר, אקטיביסט אינטרנטי חקר את הנושא וגילה שכולנו חיים במעין בועה אינטרנטית ומקבלים את אותם תכנים, בהתאם ל"העדפות שלנו" ובהתאם לאלגוריתמים של רשתות החברתיות ומנועי החיפוש, שקבעו בשבילנו מהם אותם תכנים שיהיו רלוונטיים בשבילנו.


האלגוריתמים של מנועי החיפוש ושל הרשתות החברתיות, יודעות באילו אתרים ואחרי אילו תכנים אנו עוקבים, לאילו דעות אנו מסווגים, מיהם הגופים והאנשים שאחריהם אנו עוקבים, ולפיכך אנו מקבלים בציר הזמן ובמנועי החיפוש את התוצאות לפי הניתוח שנעשה עלינו.

אנו נוכל לראות זאת הכי הרבה בפייסבוק, כאשר סביר להניח שנקבל את אותם תכנים, מאותם האנשים והגופים שאחריהם אנו עוקבים.


התופעה לא מסתכמת רק בפייסבוק, אלא גם בשאר הרשתות החברתיות וגם במנוע החיפוש של גוגל, שעל פי הביקורים שלנו והצפיות באתרים ובתכנים מסוימים, על פי המעקומים שלנו והדעות שאיתם אנו מזדהים, סביר להניח שגם שם נקבל את התכנים שיתאימו הכי הרבה ל"העדפות שלנו".


אלי פריסייר הגדיר את התופעה הזו "בועת הפילטר" ("filter bubble"), ולטענתו כולנו חיים במעין בועה אוטופית, שמונעת שכל אחד מאיתנו להיחשף לתכנים מגוונים ולדעות שמנוגדות לקווי החשיבה שלנו.

לדברי פריסייר, כל גולש באינטרנט חי במעין בועה סגורה משלו והדבר מונע ממנו להיחשף לדעות מגוונות ומנוגדות לשלו. ובכך כל גולש חי בעולם סגור, צר ונטול דעות מגוונות.





בסרטון שצירפתי, ניתן לראות כיצד פייסבוק מסווג את ה"העדפות" שלנו לפי הדפים שאליהם סימנו לייק ולפי תחומי העניין וההגדרות שפייסבוק יודעת לאסוף אחרינו בכל דרך אפשרית.

אמנם הדבר נראה כתופעה שלילית, אך אני דווקא הייתי רוצה לדבר על הצד החיובי של התופעה הזו.


אם כל אחד מאיתנו מקבל את התכנים שהוא רוצה להיחשף אליהם, יהיה לנו הרבה יותר נחמד ונעים להישאר יותר זמן ברשתות החברתיות ובאינטרנט, כיוון שתכנים שאנו אמורים להיחשף אליהם חייבים לענות על ציפיותינו ולפיכך אנו גם נקבל את הפרסומות הרלוונטיות ביותר אלינו וכך גם כמפרסמים נוכל להגיע לאנשים הרלווטיים עבורנו.


אני חושב ששיטת איסוף הנתונים של האלגוריתמים של מנועי החיפוש והרשתות החברתיות, עושות עבודה מצוינת בכך שרלוונטיות התכנים מתאימה לנו ממש כמו כפפה ליד.


מוזמנים לצפות בסרטון שילמד אתכם איך להגדיר בצורה נכונה את תחומי העניין שלכם, ואיך לקבל את התכנים הנכונים והרלוונטיים ביותר עבורכם, גם כגולשים וגם כמפרסמים.


צפייה נעימה:





הבלוג של אמיר


אמיר נריה ציון

עסק בקלות

פשוט לפתוח עסק

Comments


bottom of page